Trucking Jobs New Driver Jobs Flatbed Jobs Tanker Jobs Refrigerated Jobs Auto Hauler Jobs
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 18

Thread: APU Problems

  1. #1
    Light Load Member
    Member Since
    Aug 2010
    Location
    Rockaway,NJ
    Trucker?
    2 Years
    Posts
    149
    Thanks
    11
    Thanked: 16 Times

    Exclamation APU Problems

    My APU starts and dies in less the 5 seconds. In the cab an Error code "56Y" comes up. Its an Thermo King TriPac on my 04 Volvo. I am going to go over the manual again. I am going to take a look at it tomorrow since we are packing the reefer up today. If anyone can find error codes for Tripac's that would be great.

    Thanks!


  2. #2
    Trucker Forum STAFF - Gone, But Never Forgotten Gears's Avatar
    Member Since
    Aug 2009
    Trucker?
    8 Years
    Age
    54
    Posts
    4,501
    Thanks
    3,978
    Thanked: 3,167 Times
    Mine tells you the problem before it shuts down, like "check oil level or pressure sending unit" "overheating" "low coolant level" or whatever. Mine's not a Tripac however.

    I'd check all your fluid levels, air cleaner, fuel filter and water separator.

  3. #3
    Medium Load Member Larryparker's Avatar
    Member Since
    Jan 2010
    Location
    Boynton beach, FL
    Trucker?
    20 Years
    Age
    62
    Posts
    316
    Thanks
    86
    Thanked: 199 Times
    I had the same problem, it was a loose fuel line. Runit over to dealer, most of the dealers I went to did not charge me just to look at it. The fuel line was fixed for free, and they had to take the truck apart to get to the APU.
    Good Luck and safe miles.

    Larry

  4. #4
    Light Load Member
    Member Since
    Aug 2010
    Location
    Rockaway,NJ
    Trucker?
    2 Years
    Posts
    149
    Thanks
    11
    Thanked: 16 Times
    Thanks, so you got the same error right?

  5. #5
    Road Train Member Rerun8963's Avatar
    Member Since
    Mar 2006
    Location
    ova-hereee
    Trucker?
    22 Years
    Posts
    3,917
    Thanks
    1,059
    Thanked: 1,964 Times
    i do not have any APU, but i am trying a search for you. some are saying that the a/c is leaking freon and shutting them down. do you have your a/c turned on then it shuts down.....?? if so, shut it off an restart the APU see what happens. apparently the installers are twisting the a/c seals during the installation process.

  6. #6
    Light Load Member
    Member Since
    Aug 2010
    Location
    Rockaway,NJ
    Trucker?
    2 Years
    Posts
    149
    Thanks
    11
    Thanked: 16 Times
    No i just turn on the APU and the error code pops up and I cannot click or turn anything on. Only thing It lets me do is shut it off.

  7. #7
    Light Load Member
    Member Since
    Aug 2010
    Location
    Rockaway,NJ
    Trucker?
    2 Years
    Posts
    149
    Thanks
    11
    Thanked: 16 Times
    Ok, I went to take a look at the APU and saw R 134A on the side. Its an Yanmar engine (China).

    The R-134A is the Refrigerant.

    Theres a switch that turns it on inside, but there is also one in the cab.

    Yanmar engine model is 2TNV70-PTR
    Last edited by Manny129; 08.19.2010 at 04.05 PM.

  8. #8
    Road Train Member Rerun8963's Avatar
    Member Since
    Mar 2006
    Location
    ova-hereee
    Trucker?
    22 Years
    Posts
    3,917
    Thanks
    1,059
    Thanked: 1,964 Times
    Quote Originally Posted by Manny129 View Post
    No i just turn on the APU and the error code pops up and I cannot click or turn anything on. Only thing It lets me do is shut it off.
    i am also trying to find error codes on a search, but thus far no luck. i cannot even conjure up an owners manual. talk about propriety rights.

  9. #9
    Light Load Member
    Member Since
    Aug 2010
    Location
    Rockaway,NJ
    Trucker?
    2 Years
    Posts
    149
    Thanks
    11
    Thanked: 16 Times
    I have a manual but its got NOTHING on error codes just how to run and etc.

    Also engine Model on Yanmar is 2TNV70-PTR

    http://www.yanmar.com.au/industrial/...ies/2tnv70.htm

    I flicked the switch on the inside the of the APU and not a sound. Probably electrical problem?

  10. #10
    Road Train Member Rerun8963's Avatar
    Member Since
    Mar 2006
    Location
    ova-hereee
    Trucker?
    22 Years
    Posts
    3,917
    Thanks
    1,059
    Thanked: 1,964 Times
    Quote Originally Posted by Manny129 View Post
    I have a manual but its got NOTHING on error codes just how to run and etc.

    Also engine Model on Yanmar is 2TNV70-PTR

    http://www.yanmar.com.au/industrial/...ies/2tnv70.htm

    I flicked the switch on the inside the of the APU and not a sound. Probably electrical problem?
    try the best you can to trace the wiring harness, check to see where it may enter the cab or APU unit through any rubber grommets it would have. check for broken connections and chaffing. there may be some sort of safety switch that has been flipped. is there a reset button? try that. have you checked the water separator? when was the last time this unit was serviced? is there oil leaking from the oil filter?

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •