APU Problems

Discussion in 'Questions From New Drivers' started by Manny129, Aug 18, 2010.

  1. Manny129

    Manny129 Light Load Member

    Messages:
    150
    Thanks Received:
    16
    Joined:
    Aug 16, 2010
    Location:
    Rockaway,NJ
    My APU starts and dies in less the 5 seconds. In the cab an Error code "56Y" comes up. Its an Thermo King TriPac on my 04 Volvo. I am going to go over the manual again. I am going to take a look at it tomorrow since we are packing the reefer up today. If anyone can find error codes for Tripac's that would be great.

    Thanks!
     
  2. Gears

    Gears Trucker Forum STAFF - Gone, But Not Forgotten.

    Messages:
    4,500
    Thanks Received:
    3,168
    Joined:
    Aug 20, 2009
    Mine tells you the problem before it shuts down, like "check oil level or pressure sending unit" "overheating" "low coolant level" or whatever. Mine's not a Tripac however.

    I'd check all your fluid levels, air cleaner, fuel filter and water separator.
     
  3. Larryparker

    Larryparker Medium Load Member

    Messages:
    322
    Thanks Received:
    203
    Joined:
    Jan 23, 2010
    Location:
    Boynton beach, FL
    I had the same problem, it was a loose fuel line. Runit over to dealer, most of the dealers I went to did not charge me just to look at it. The fuel line was fixed for free, and they had to take the truck apart to get to the APU.
    Good Luck and safe miles.

    Larry
     
  4. Manny129

    Manny129 Light Load Member

    Messages:
    150
    Thanks Received:
    16
    Joined:
    Aug 16, 2010
    Location:
    Rockaway,NJ
    Thanks, so you got the same error right?
     
  5. Rerun8963

    Rerun8963 Road Train Member

    Messages:
    3,917
    Thanks Received:
    1,960
    Joined:
    Mar 30, 2006
    Location:
    ova-hereee
    i do not have any APU, but i am trying a search for you. some are saying that the a/c is leaking freon and shutting them down. do you have your a/c turned on then it shuts down.....?? if so, shut it off an restart the APU see what happens. apparently the installers are twisting the a/c seals during the installation process.
     
  6. Manny129

    Manny129 Light Load Member

    Messages:
    150
    Thanks Received:
    16
    Joined:
    Aug 16, 2010
    Location:
    Rockaway,NJ
    No i just turn on the APU and the error code pops up and I cannot click or turn anything on. Only thing It lets me do is shut it off.
     
  7. Manny129

    Manny129 Light Load Member

    Messages:
    150
    Thanks Received:
    16
    Joined:
    Aug 16, 2010
    Location:
    Rockaway,NJ
    Ok, I went to take a look at the APU and saw R 134A on the side. Its an Yanmar engine (China).

    The R-134A is the Refrigerant.

    Theres a switch that turns it on inside, but there is also one in the cab.

    Yanmar engine model is 2TNV70-PTR
     
    Last edited: Aug 19, 2010
  8. Rerun8963

    Rerun8963 Road Train Member

    Messages:
    3,917
    Thanks Received:
    1,960
    Joined:
    Mar 30, 2006
    Location:
    ova-hereee
    i am also trying to find error codes on a search, but thus far no luck. i cannot even conjure up an owners manual. talk about propriety rights.
     
  9. Manny129

    Manny129 Light Load Member

    Messages:
    150
    Thanks Received:
    16
    Joined:
    Aug 16, 2010
    Location:
    Rockaway,NJ
  10. Rerun8963

    Rerun8963 Road Train Member

    Messages:
    3,917
    Thanks Received:
    1,960
    Joined:
    Mar 30, 2006
    Location:
    ova-hereee
    try the best you can to trace the wiring harness, check to see where it may enter the cab or APU unit through any rubber grommets it would have. check for broken connections and chaffing. there may be some sort of safety switch that has been flipped. is there a reset button? try that. have you checked the water separator? when was the last time this unit was serviced? is there oil leaking from the oil filter?
     
Draft saved Draft deleted