new ScangaugeD for big trucks

Discussion in 'Electronic Connection' started by Marmon man, Oct 7, 2012.

  1. Marmon man

    Marmon man Light Load Member

    Messages:
    114
    Thanks Received:
    23
    Joined:
    Mar 31, 2008
    Location:
    Michigan
    Since i don't have a Road-relay and i don't want to shell out $1000 for one, Ive been looking around and came across this thing called the ScangaugeD.
    It plugs into your J1708 or j1939 data plug in your truck. it can display tons of information your ECM transmits...my data plug is mounted to the bottom of the dash and the scangauge plug would fall out..so i took the plug out and hooked the scangauge up and mounted it so it lies flat inside and on the floor of the dash and zip tied them together and to the dash so it wont flop around while driving. I paid $160 for it at campers world. i have 2 extra toggle switch holes on my dash, so i opened one up a little to fit the plug and mounted the display on my dash. here are a couple pics showing the gauge installed and working...2 cool!

    http://www.scangauge.com/products/scangauged/
     

    Attached Files:

    Taildragon Thanks this.
  2. fortycalglock

    fortycalglock Road Train Member

    Messages:
    5,050
    Thanks Received:
    4,204
    Joined:
    Jun 25, 2011
    Location:
    Tourist Town, FL
    I've been meaning to order one after a guy on the Landstar forum got one. Did they have it in stock, or have to order it?
     
  3. Marmon man

    Marmon man Light Load Member

    Messages:
    114
    Thanks Received:
    23
    Joined:
    Mar 31, 2008
    Location:
    Michigan
    where i live, they had 1 in stock. I'm thinking of cutting the double end plug off and installing a weather pack type connector instead of the zip tied together job i got going on now.
     
    Last edited: Oct 7, 2012
  4. NavigatorWife

    NavigatorWife Road Train Member

    Messages:
    2,143
    Thanks Received:
    887
    Joined:
    Apr 30, 2012
    Location:
    Cental West, AL
    Looks like a good install job, you didn't have a lot of free space on the height it looks like.
     
  5. Marmon man

    Marmon man Light Load Member

    Messages:
    114
    Thanks Received:
    23
    Joined:
    Mar 31, 2008
    Location:
    Michigan
    it just fits between the rows of toggle switches...thankfully, the gauge has a plug on the back and the side. I used the back plug and i have a huge box of black cork A/C insulation tape so i used that to "stick" it to the dash..sorta semi permanent...the problem i had was the J1708 plug faces down towards the floor and the SGD plug is just a push in type..so the first big bump, pothole etc..the plug falls out and all your data is lost. i found locking ring type connectors you could use, but why not just change the plugs and use a locking weather pack type anyway? if Cummins needs to access my ECM, they can use the plug(s) on the engine harness.
     
  6. pawpaw1

    pawpaw1 Medium Load Member

    Messages:
    396
    Thanks Received:
    133
    Joined:
    Sep 9, 2011
    Location:
    Dallas,Ga.
    Just received my Scangauge D. Haven't plugged it in yet ! Hope it gives me the info I Crave !!!
     
  7. Colorato

    Colorato Road Train Member

    Messages:
    1,201
    Thanks Received:
    609
    Joined:
    Feb 22, 2011
    I'm looking at getting one of these after the newer versions come out. Kevin Rutherford is working with the scan gauge company to create a version that is more orientated towards drivers.
     
  8. pawpaw1

    pawpaw1 Medium Load Member

    Messages:
    396
    Thanks Received:
    133
    Joined:
    Sep 9, 2011
    Location:
    Dallas,Ga.
    Well, went out to the truck an plugged it it. Then re-plugged it in. Then again. Finally gave up , and unplugged it.
    It's snowing . I have to get out of the truck to plug it in. I'm sitting still. It loses the connection , cause it won't lock. And that 2 sided plug is a PITA ! Too darn big , for the space available.
    It wouldn't stay connected long enough to do the basic setup .
    Already trying to figure out where I can get a 9 pin connector , and how to wire it.
    Im sure it will void any warranty , but I really want the darn thing to work !
    I want to be able to monitor my oil temp , boost pressure , MPG , and a slew of other info I'm sure is available from the ECM.
    darn it !
     
  9. Marmon man

    Marmon man Light Load Member

    Messages:
    114
    Thanks Received:
    23
    Joined:
    Mar 31, 2008
    Location:
    Michigan
    I asked for the pin layout and I cut the plug and receptacle off and used connectors. Here's the color code for the 6 pin:

    J1708 data+ ORANGE

    J1708 data- YELLOW

    Power GREEN

    Ground BLACK

    hope this helps!
     
  10. pawpaw1

    pawpaw1 Medium Load Member

    Messages:
    396
    Thanks Received:
    133
    Joined:
    Sep 9, 2011
    Location:
    Dallas,Ga.
    thanks for the reply. I use the 9 pin side . Do you know if the color coding is the same , on both the truck , and the scangauge D ? Appears to be 6 active pins on the Scangauge D .
     
Draft saved Draft deleted