Trucking Jobs New Driver Jobs Flatbed Jobs Tanker Jobs Refrigerated Jobs Auto Hauler Jobs
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 14
  1. #1
    Medium Load Member Trouble65's Avatar
    Member Since
    Jan 2009
    Location
    Ontario Canada
    Trucker?
    No Answer
    Age
    48
    Posts
    615
    Thanks
    19
    Thanked: 130 Times

    Wrench Help! Cummins ISX no Boost!

    I have a 2004 Volvo with a 435 ISX. The problem that I’m having is this;
    Driving along with or without a load I step on the pedal and get 35psi boost and without warning boost drops down to 0psi. No check engine light or anything. No black smoke out of the stacks.
    I could lose boost for 5 sec or 5 min. Then all of a sudden full boost. Then I could drive the truck for an entire day without any issues and then it starts all over again. Friday I was driving and boost was all over the place. Under heavy pedal I got 35psi then within a second dropped down to 0Psi and instantly back to 35psi.

    Drove the truck to Kenworth Cummimns dealer. They put the truck on the computer, got billed $129 and were told there is nothing wrong with the unit. However if the problem persists to bring it back.
    Having said that they recommended that I take the turbo off and look at the blades to make sure it’s free spinning also they asked me to install a new air filter located on left side of engine, the one that supplies air to the waste gate.

    Another driver is doing a run with the truck he had no problems yesterday, however today same thing 35psi – 0psi -35psi – 0psi – 35psi – 0psi and remained there for a few miles. The driver started to pull on small hill, 0psi barley made it up. He revved the engine up to 2000Rpm and got full boost instantly.

    Any advice no matter how silly it might be would be appreciated.


  2. #2
    Heavy Load Member
    Member Since
    Jan 2008
    Location
    Indiana
    Trucker?
    Trucking Industry
    Posts
    971
    Thanks
    19
    Thanked: 214 Times
    My only guess would be to check the wastegate for possible sticking issues. Do you hear any sound of boost leakage when under full pressure?

  3. #3
    Heavy Load Member Sad_Panda's Avatar
    Member Since
    Dec 2006
    Posts
    910
    Thanks
    19
    Thanked: 162 Times
    Everything but the lack of black smoke screams EGR to me, but they didn't have a EGR in 2004 did they? If it isn't that, check that you got all your wastegate working.

  4. #4
    Heavy Load Member
    Member Since
    Jan 2008
    Location
    Indiana
    Trucker?
    Trucking Industry
    Posts
    971
    Thanks
    19
    Thanked: 214 Times
    They did have EGR in 04.

  5. #5
    Light Load Member
    Member Since
    Nov 2009
    Location
    Commiefornia
    Trucker?
    Trucking Industry
    Age
    27
    Posts
    195
    Thanks
    0
    Thanked: 56 Times
    vgt vanes could be sticking or the vgt control module is going out.

  6. #6
    Medium Load Member Trouble65's Avatar
    Member Since
    Jan 2009
    Location
    Ontario Canada
    Trucker?
    No Answer
    Age
    48
    Posts
    615
    Thanks
    19
    Thanked: 130 Times
    Quote Originally Posted by Sportster2000 View Post
    My only guess would be to check the wastegate for possible sticking issues. Do you hear any sound of boost leakage when under full pressure?
    I just got back with the truck.
    She came up 0 boost twice, however each time a 'Check Engine Cpu" light came on.

    I can hear the turbo, however I can't say that I hear any sound of boost leakage.

  7. #7
    Medium Load Member Trouble65's Avatar
    Member Since
    Jan 2009
    Location
    Ontario Canada
    Trucker?
    No Answer
    Age
    48
    Posts
    615
    Thanks
    19
    Thanked: 130 Times
    Quote Originally Posted by Dutch View Post
    vgt vanes could be sticking or the vgt control module is going out.
    That was going to be my next guess. Taking her in tomorrow morning. At least this time we might have a code.

  8. #8
    Bobtail Member
    Member Since
    Mar 2010
    Location
    Bailey, co
    Trucker?
    15 Years
    Posts
    14
    Thanks
    1
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Spin

    Did you spin out while using the full lockers

  9. #9
    Medium Load Member Trouble65's Avatar
    Member Since
    Jan 2009
    Location
    Ontario Canada
    Trucker?
    No Answer
    Age
    48
    Posts
    615
    Thanks
    19
    Thanked: 130 Times
    Quote Originally Posted by jrwork69 View Post
    Did you spin out while using the full lockers

    Huh? and no!

  10. #10
    Medium Load Member Trouble65's Avatar
    Member Since
    Jan 2009
    Location
    Ontario Canada
    Trucker?
    No Answer
    Age
    48
    Posts
    615
    Thanks
    19
    Thanked: 130 Times
    Update:

    The unit was at cummins and they found out that the exhaust manifold pressure sensor was faulty.

    We have put on about 6,000 miles since the fix and no problems.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •