Trucking Jobs New Driver Jobs Flatbed Jobs Tanker Jobs Refrigerated Jobs Auto Hauler Jobs
Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 35
  1. #1
    Bobtail Member
    Member Since
    Nov 2010
    Trucker?
    No
    Posts
    26
    Thanks
    2
    Thanked 1 Time in 1 Post

    international T444E Crank no star

    Have a 1998 international 4700 lo profile service truck with a t444e engine. while truck was running died acted like it just run out of fuel no sputtering. Has fuel and cranks over fine. good voltage to engine. Will not start will fire on either.


  2. #2
    Light Load Member
    Member Since
    Feb 2011
    Location
    cape cod MA
    Trucker?
    0-1 Year
    Posts
    109
    Thanks
    22
    Thanked: 14 Times
    is the tachometer moving while your cranking it? if not try a new CPS(cam postion sensor) on the front of the motor. I had this problem in my ford 7.3 (same motor) and it was the CPS.

  3. #3
    Light Load Member
    Member Since
    Feb 2011
    Location
    cape cod MA
    Trucker?
    0-1 Year
    Posts
    109
    Thanks
    22
    Thanked: 14 Times
    Quote Originally Posted by rshackleford View Post
    Have a 1998 international 4700 lo profile service truck with a t444e engine. while truck was running died acted like it just run out of fuel no sputtering. Has fuel and cranks over fine. good voltage to engine. Will not start will fire on either.
    I would also not recommend either in these motors because they use glow plugs and that can make for a big problem.

  4. #4
    Bobtail Member
    Member Since
    Nov 2010
    Trucker?
    No
    Posts
    26
    Thanks
    2
    Thanked 1 Time in 1 Post
    thanks. it moved while cranking.

  5. #5
    Road Train Member Flying Finn's Avatar
    Member Since
    Jun 2010
    Location
    Ontario, Canada
    Trucker?
    3 Years
    Age
    41
    Posts
    971
    Thanks
    156
    Thanked: 539 Times
    Could also be the HPOP. If it loses pressure the engine will shut down. The CPS will usually cause the engine to run rough before completely dying. The Ford CPS units were bad, I replaced mine with the IH one since it is the better one.

    Was it running rough before dying? The under valve cover harnesses can go bad as well. They fire the electronic side of the injectors.

  6. #6
    Bobtail Member
    Member Since
    Nov 2010
    Trucker?
    No
    Posts
    26
    Thanks
    2
    Thanked 1 Time in 1 Post
    The truck is started runs fine. occasionally sputters been running for over an hour and has not died. throttle pedal has good response. the truck had a code 244 and 543 code both related to computer issues. messed with fuse and truck started may have been a loose connection if it acts up again gonna change out fuse and see what happens

  7. #7
    Road Train Member Heavyd's Avatar
    Member Since
    Feb 2009
    Trucker?
    Trucking Industry
    Age
    39
    Posts
    3,494
    Thanks
    578
    Thanked: 1,318 Times
    If your tach shows some kind of rpm when cranking your ECM is powered and working. If you crank for over 30 seconds and still won't start and you get a check engine light, chances are the high pressure oil system has a fault. If you don't have a check engine light then it would be a fuel problem.

  8. #8
    Bobtail Member
    Member Since
    Feb 2011
    Location
    williston, ND
    Trucker?
    Trucking Industry
    Posts
    7
    Thanks
    0
    Thanked: 0 Times
    The international ran fine for about 2 hours would occasionally sputter here and there. Finally died again and will not start. Same codes 244 and 543. gonna look into replacing hpop

  9. #9
    Road Train Member milskired's Avatar
    Member Since
    Jul 2007
    Location
    Plainfield, IL
    Trucker?
    3 Years
    Age
    30
    Posts
    3,929
    Thanks
    3,631
    Thanked: 1,358 Times
    Its the CPS. Its right by the crankshaft pulley on the front of the motor. Easy fix. Ask the IH dealer for the blue CPS.

  10. #10
    Road Train Member milskired's Avatar
    Member Since
    Jul 2007
    Location
    Plainfield, IL
    Trucker?
    3 Years
    Age
    30
    Posts
    3,929
    Thanks
    3,631
    Thanked: 1,358 Times
    Quote Originally Posted by lilspud89 View Post
    The international ran fine for about 2 hours would occasionally sputter here and there. Finally died again and will not start. Same codes 244 and 543. gonna look into replacing hpop
    Its not going to be your HPOP. It may be the IPR for the HPOP. You can take that out and try to clean it and some times that will fix it. I can say that if it does end up being the HPOP dont go with another stock unit from IH. They are to expensive and they have faults in them that a couple of very reasonably priced after marker units have fixed. Look into an adrenaline pump or a stealth pump. The stealth is about 750 IIRC and the adrenaline is around 500. If it was the HPOP your truck just would not start and it would not die if you did get it started. What are the 2 check engine codes? I will have my money on the CPS being bad.

Page 1 of 4 123 ... LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •