Trucking Jobs New Driver Jobs Flatbed Jobs Tanker Jobs Refrigerated Jobs Auto Hauler Jobs
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11
  1. #1
    Bobtail Member
    Member Since
    Jan 2012
    Location
    salida, co
    Trucker?
    0-1 Year
    Posts
    10
    Thanks
    0
    Thanked: 11 Times

    cummins N14 redhead with low oil preasure

    Hello, I recentely purchassed a 1999 Volvo with an N14. Since I've owned it the oil preasure only shows 30lbs. Occasionally a engine fluid warning light comes on and cut's out the engine intermitenly. Yesterday It did it 6 times on the way home and on idle the oil preasure was under 10lbs. So obviously it's time to resolve the issue. From Idle, when I give it throttle the preasure goes back up to 30lbs so I'm thinking it's the oil pump. But an oil pump is $700 so I want to make sure that's it and not a sensor or something. The engine has 970,500 on it. Any input would be greatly appreaciated


  2. #2
    Road Train Member bender's Avatar
    Member Since
    Jul 2010
    Location
    Don't Kid Yourself
    Trucker?
    Trucking Industry
    Posts
    2,105
    Thanks
    1,358
    Thanked: 1,292 Times
    Check oil pressure with a manual gage at point of sensor. Verify correct idle speed. Replace lube filter. What engine oil are you using and how is the condition of the oil. What is your oil temp gage showing? Coolant temp? If manual gage matches sensor/truck gage values check bearings and oil pump.

  3. #3
    Road Train Member marmonman's Avatar
    Member Since
    Dec 2009
    Location
    central illinois
    Trucker?
    33 Years
    Posts
    1,095
    Thanks
    49
    Thanked: 1,768 Times
    Sounds like it is time for rods and mains at the very least .

  4. #4
    Bobtail Member
    Member Since
    Jan 2012
    Location
    salida, co
    Trucker?
    0-1 Year
    Posts
    10
    Thanks
    0
    Thanked: 11 Times
    Quote Originally Posted by bender View Post
    Check oil pressure with a manual gage at point of sensor. Verify correct idle speed. Replace lube filter. What engine oil are you using and how is the condition of the oil. What is your oil temp gage showing? Coolant temp? If manual gage matches sensor/truck gage values check bearings and oil pump.

    I have been sing Mobile 1 Delo 15 40. I sent an oil sample off and it came back normal. The Temps are also normal. I will start with a manual sensor to see. Thanks for the info

  5. The Following User Says Thank You to salidaco For This Useful Post:


  6. #5
    Road Train Member bender's Avatar
    Member Since
    Jul 2010
    Location
    Don't Kid Yourself
    Trucker?
    Trucking Industry
    Posts
    2,105
    Thanks
    1,358
    Thanked: 1,292 Times
    It would also be a good idea verify fault codes to be sure that's what's causing the check lamp and derate.

  7. #6
    Medium Load Member Smellfunny's Avatar
    Member Since
    Jan 2012
    Location
    South Carolina
    Trucker?
    Trucking Industry
    Posts
    426
    Thanks
    110
    Thanked: 107 Times
    Quote Originally Posted by marmonman View Post
    Sounds like it is time for rods and mains at the very least .
    I agree. If it has not been done it is time for them to be done.

  8. #7
    Light Load Member
    Member Since
    Sep 2009
    Trucker?
    16 Years
    Age
    44
    Posts
    159
    Thanks
    5
    Thanked: 31 Times
    I would also check the cam bearings too

  9. #8
    Light Load Member
    Member Since
    Feb 2011
    Location
    SD
    Trucker?
    No Answer
    Posts
    238
    Thanks
    3,684
    Thanked: 5,655 Times
    Mine was the oil pump. It would alarm at low idle but not high idle and shut down whenever it felt like it. It would flash a shutdown sequence driving, at around thirty psi, but not always shutdown. Time before last was just a sensor.

  10. #9
    Banned or Retired
    Member Since
    Apr 2012
    Location
    The Hot Rod Shop Oxford, AL
    Trucker?
    33 Years
    Posts
    3,167
    Thanks
    464
    Thanked: 2,302 Times
    Quote Originally Posted by rebeloutlaw66 View Post
    I would also check the cam bearings too
    The cam doesn't get close to the wear as the rods and mains do.

  11. #10
    Light Load Member
    Member Since
    Dec 2012
    Location
    South east, Idaho
    Trucker?
    10 Years
    Posts
    58
    Thanks
    4
    Thanked: 9 Times
    30 psi is not low for a N14 standard is 32 psi@ 1200 rpm with fresh oil above 7 psi at idle and shut down below 3 psi. N14 are low pressure high volume engines. whats the mileage on your engine/ oil pump.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •