Trucking Jobs New Driver Jobs Flatbed Jobs Tanker Jobs Refrigerated Jobs Auto Hauler Jobs
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 18
  1. #1
    Light Load Member Firebird's Avatar
    Member Since
    Aug 2006
    Location
    Bristol, VA
    Trucker?
    8 Years
    Posts
    292
    Thanks
    3
    Thanked: 52 Times

    FreightLiner Classic Cruise Control

    Seems that there are some other people having cruise control problems, but none seem to be quite like mine, so.....

    '02 Freightliner Classic XL, Detroit 60. Turn the cruise on and set it and within a few seconds it kicks out...sometimes. Sometimes it will hold for 3 hours, then sometimes for 3 seconds.

    I pull bulk tankers so I use the PTO a lot. When I have the truck idled up to operate the blower, it will just kick the cruise out and the truck will return to idle.

    I have tried wiggling the brake and clutch pedals and the switches but cannot duplicate the problem.

    Any ideas?

    Thanks,

    Dave

    Oh yeah, it doesn't create any check engine codes, it just stops working.


  2. #2
    Road Train Member Heavyd's Avatar
    Member Since
    Feb 2009
    Trucker?
    Trucking Industry
    Age
    39
    Posts
    3,493
    Thanks
    577
    Thanked: 1,317 Times
    Detroit cruise control/PTO modes work based on the signal from the Park brake switch. If you are cruising down the road and ECM sees the park brake has been applied, the cruise will cut out, same goes for when you are parked and have the engine RPM up in PTO mode the rpm will come back down to idle when the park brake is released again. Sounds like the park brake switch may be messing up. It is usually mounted in the yellow line from the dash park brake valves in behind the dash some where.

  3. The Following User Says Thank You to Heavyd For This Useful Post:


  4. #3
    Medium Load Member CURTWAYNE's Avatar
    Member Since
    Jun 2008
    Location
    LITTLE ROCK, AR
    Trucker?
    8 Years
    Age
    48
    Posts
    465
    Thanks
    14
    Thanked: 61 Times
    I've asked this in the other threads as well, does your speedometer quit working as well?

  5. #4
    Road Train Member stranger's Avatar
    Member Since
    Oct 2006
    Location
    NC
    Trucker?
    34 Years
    Posts
    3,228
    Thanks
    982
    Thanked: 4,019 Times
    I will tell you what my problem was in an IH I once had that did the same thing. The brake switch was bad. I am talking about the switch that kicks the cruise off when the brakes are applied.

    To be sure, I jumped across the terminals, and my problem went away. Now doing this will not let the cruise disengage when you hit the brake, so only do this as a diagonistic procedure that cost nothing.

  6. #5
    Road Train Member Les2's Avatar
    Member Since
    Jul 2008
    Location
    kicked back in my lazyboy...
    Trucker?
    WannaBe
    Posts
    5,154
    Thanks
    1,772
    Thanked: 2,245 Times
    Isn't there also a breaker or sensor in the accelerator pedal that will cause this to happen?

  7. #6
    Light Load Member Firebird's Avatar
    Member Since
    Aug 2006
    Location
    Bristol, VA
    Trucker?
    8 Years
    Posts
    292
    Thanks
    3
    Thanked: 52 Times
    The brake switch has already been replaced.

    The speedometer is not affected when this happens. Nothing goes all weird or anything like that. It just stops working.

    I parked the other night and set the parking brake. We use air ride trailers so I very seldom set the trailer brakes to keep the air in the suspension.
    The truck would not idle up at all (best to idle it around 800 overnight. Just seems to smooth out a little and be a little easier on oil and fuel consumption). I tried several times during the night to idle it up. The next morning I pulled it over to the garage to let them see exactly what it was doing, but when I parked, it started working.

    That park brake switch sounds like a possibility. Any way I can bypass it or test it. Just for diagnostics of course on the bypass.


    Thanks for all the help.

    Dave

  8. #7
    Road Train Member 2fuzy's Avatar
    Member Since
    Jun 2008
    Location
    Granite Canon,WY
    Trucker?
    21 Years
    Posts
    1,010
    Thanks
    529
    Thanked: 292 Times
    do your jakes work?

  9. #8
    Light Load Member Firebird's Avatar
    Member Since
    Aug 2006
    Location
    Bristol, VA
    Trucker?
    8 Years
    Posts
    292
    Thanks
    3
    Thanked: 52 Times
    yep, the jakes and everything else in the truck works fine. The cruise just quits just like you reached over and turned it off.

  10. #9
    Light Load Member HISPEED428's Avatar
    Member Since
    Mar 2009
    Location
    Plum Coulee,MB
    Trucker?
    16 Years
    Posts
    157
    Thanks
    142
    Thanked: 18 Times
    Does it happen even if you have all the lights off??? Had somethin similar happen on my Pete.Cruise worked fine all day and as soon as I turned on my lights at dusk it would kick out the cruise.Turns out the plug for my taillight/breaklight had come loose inside my stainless lightbox.Plugged it back in,problem solved.Hope that helps

  11. #10
    Light Load Member Firebird's Avatar
    Member Since
    Aug 2006
    Location
    Bristol, VA
    Trucker?
    8 Years
    Posts
    292
    Thanks
    3
    Thanked: 52 Times
    Lights on or off, doesn't matter. I have been looking for something that coincides with the cruise going out, but haven't had anything that happens every time that it quits.

    Thanks for all the suggestions,

    Dave

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •