Trucking Jobs New Driver Jobs Flatbed Jobs Tanker Jobs Refrigerated Jobs Auto Hauler Jobs
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15
  1. #1
    Heavy Load Member
    Member Since
    Jan 2011
    Location
    Irvine, AB
    Trucker?
    14 Years
    Posts
    859
    Thanks
    100
    Thanked: 228 Times

    HELP! N14 Celect Plus shutting down...

    Hey guys, I have a 98 Freightliner COE and it started running really rough as I was parked. It would drop to 400 rpm n then the governor would shoot it up to 800. It would bounce back and forth a couple times n then die. If I leave it shut off for 10-15 mins it starts good, runs good n I can drive about a mile before the same problem happens again. If I restart it right away it starts sputtering right away. Coolant, oil and batteries are good...any ideas??

  2. #2
    Light Load Member Worthken's Avatar
    Member Since
    Jun 2012
    Location
    Delmas South Africa
    Trucker?
    18 Years
    Age
    39
    Posts
    265
    Thanks
    38
    Thanked: 78 Times
    It sounds like a fuel issue. When last did you change the fuel filters? When a Cummins hunts like that, it usually has air in the fuel.

  3. #3
    Heavy Load Member
    Member Since
    Jan 2011
    Location
    Irvine, AB
    Trucker?
    14 Years
    Posts
    859
    Thanks
    100
    Thanked: 228 Times
    The fuel filter was done about a month ago. It sure seems like a fuel issue but why would it run good for a few mins after being shut off for a while?

  4. #4
    Light Load Member
    Member Since
    Dec 2011
    Location
    Oil town, Ab
    Trucker?
    20 Years
    Posts
    168
    Thanks
    94
    Thanked: 44 Times
    The #1 injector is shot. It controls the timing. If it's faulty it will shut the engine down. To test it take an ohmeter and check the leads to the injector. No ohms, the injectors shot.

  5. #5
    Light Load Member Worthken's Avatar
    Member Since
    Jun 2012
    Location
    Delmas South Africa
    Trucker?
    18 Years
    Age
    39
    Posts
    265
    Thanks
    38
    Thanked: 78 Times
    It could be a fuel pressure issue, I'm thinking the fuel filter is collapsing causing a restriction. Any loss in power before the shutdown?

  6. #6
    Light Load Member
    Member Since
    Dec 2011
    Location
    Oil town, Ab
    Trucker?
    20 Years
    Posts
    168
    Thanks
    94
    Thanked: 44 Times
    It starts and runs fine until the injector gets warm, then the solenoid won't respond, the ecm times the engine off the #1 injector. That's why it shuts down. I had it happen last year to a N14.

  7. The Following User Says Thank You to j-dawg For This Useful Post:


  8. #7
    Heavy Load Member
    Member Since
    Jan 2011
    Location
    Irvine, AB
    Trucker?
    14 Years
    Posts
    859
    Thanks
    100
    Thanked: 228 Times
    Hmmm...could this have anything to do with my overhead last week where they said they adjusted my injectors?

  9. #8
    Heavy Load Member
    Member Since
    Jan 2011
    Location
    Irvine, AB
    Trucker?
    14 Years
    Posts
    859
    Thanks
    100
    Thanked: 228 Times
    The last time I had it running I was just gettin up a lil speed n it died right away...no sputtering...kinda like turnin the key off...

    Now it just turns over but will not fire. Got a wrecker comin...what a pain in the rear...

  10. #9
    Medium Load Member Smellfunny's Avatar
    Member Since
    Jan 2012
    Location
    South Carolina
    Trucker?
    Trucking Industry
    Posts
    406
    Thanks
    90
    Thanked: 99 Times
    You need to hook it to reader and see what (if any) faults are in the ECM.

  11. #10
    Heavy Load Member blanco's Avatar
    Member Since
    Nov 2009
    Location
    Gwinnett County, GA
    Trucker?
    9 Years
    Posts
    996
    Thanks
    139
    Thanked: 188 Times
    Have u checked the ecm + lead at battery box?

Page 1 of 2 12 LastLast