06 w900 speedometer jumping all over

Discussion in 'Kenworth Forum' started by abtrucker, Feb 11, 2014.

  1. jameslawton

    jameslawton Light Load Member

    257
    65
    May 1, 2013
    Tulsa OK
    0
    No they are different depending on tranny for nut and they make about 5 diff size strap kits call dealer with vin they should have them
     
  2. Truckers Report Jobs

    Trucking Jobs in 30 seconds

    Every month 400 people find a job with the help of TruckersReport.

  3. abtrucker

    abtrucker Light Load Member

    131
    30
    Oct 23, 2011
    Alberta
    0
    Did you get this figured out? I still have this issue. Tranny yoke nut is tight, no play at all there. New speed sensor installed as well.
     
  4. cumminsISB

    cumminsISB Light Load Member

    176
    10
    Feb 5, 2011
    D'Lo, Ms
    0
    no I haven't. thought about throttle position sensor. but hate to throw parts at it.
     
  5. KWmech

    KWmech Light Load Member

    141
    39
    Jun 16, 2012
    0
    Throttle position sensor has nothing to do with the speedometer, check over all of your wiring.
     
  6. cumminsISB

    cumminsISB Light Load Member

    176
    10
    Feb 5, 2011
    D'Lo, Ms
    0
    when mine acts up the truck actually reacts the same as the speedo....ie with cruise on if the speedo slows down(goes from 60-50)so does the truck, and same if the speedo speeds up. that's why I was thinking tps. What would the symptoms of a bad tps be?
     
  7. KWmech

    KWmech Light Load Member

    141
    39
    Jun 16, 2012
    0
    Bad tps would be no throttle input and or codes in the ECM. So does the speedometer go down and then the truck slows down or is it at the same time? I thought from the previous post it sounded like the speedo slowed down the truck sped up to catch up?
     
  8. cumminsISB

    cumminsISB Light Load Member

    176
    10
    Feb 5, 2011
    D'Lo, Ms
    0
    speedo goes down then truck follows same when speedo goes up truck speeds up as if it is trying to catch where the speedo is at. when cruise is off speedo still goes up and down but no reaction from truck.
     
  9. KWmech

    KWmech Light Load Member

    141
    39
    Jun 16, 2012
    0
    Sounds like you have a wiring problem from the speed sensor to the engine ecm. While it is on cruise control the engine is trying to compensate for the loss or increase in speed that it thinks is happening. Get a good wiring diagram that shows the pins in the ecm and the harness that runs back to the speed sensor and test all of the wiring.
     
    abtrucker Thanks this.
  10. abtrucker

    abtrucker Light Load Member

    131
    30
    Oct 23, 2011
    Alberta
    0
    My wiring diagram shows pin 32 "speedo sending CKT" and 33 "speedo sending unit". The harness coming up from the sensor to the ecm is a twisted pair of wires. Any suggestions as to what to test?
     
  11. KWmech

    KWmech Light Load Member

    141
    39
    Jun 16, 2012
    0
    Check the resistance from the ecm pins to the pins at the connector for the speed sensor. Make sure they are not open, shorted, have high resistance or shorted to ground.
     
    abtrucker Thanks this.
  • Truckers Report Jobs

    Trucking Jobs in 30 seconds

    Every month 400 people find a job with the help of TruckersReport.

  • Draft saved Draft deleted