2002 t800 blower!!

Discussion in 'Kenworth Forum' started by Perchie15, Jul 13, 2022.

  1. Perchie15

    Perchie15 Light Load Member

    95
    42
    Aug 16, 2021
    0
    C15 engine but I’m having troubles with the blower motor, it’s been replaced breaker been replaced (which seems to not kick out as much anymore not like the old one) but no matter what speed the blower motor is on it’ll kick off, and obviously when the breaker cools off it’ll turn back on!!
     
  2. Truckers Report Jobs

    Trucking Jobs in 30 seconds

    Every month 400 people find a job with the help of TruckersReport.

  3. skallagrime

    skallagrime Road Train Member

    2,739
    6,730
    Apr 10, 2012
    Indiana
    0
    Is your fan speed control switch getting toasty?

    Replace that switch and the wires, bout a 1 hr, 40$ fix (trucker ac, just search kw speeed control switch and pigtail) ooooor 800 for the full ac control panel (kw dealer price new 1.5 years ago, at 2002 it may be pretty well shot)

    It could be the blower itself is also nearing dead causing it to blow the breaker
     
    spsauerland Thanks this.
  4. Perchie15

    Perchie15 Light Load Member

    95
    42
    Aug 16, 2021
    0
    Yes I forgot to mention I did switch out the blower speed switch those wires were a little toasty black.
     
  5. AModelCat

    AModelCat Road Train Member

    25,644
    131,660
    Jul 7, 2015
    Canuckistan
    0
    Blower motor probably pooched. Especially if there wasn't a filter on the inlet. Pretty common failure.
     
  6. Perchie15

    Perchie15 Light Load Member

    95
    42
    Aug 16, 2021
    0
    As I mentioned it’s been replaced along with the blower speed switch
     
  7. skallagrime

    skallagrime Road Train Member

    2,739
    6,730
    Apr 10, 2012
    Indiana
    0
    Disclaimer: DO NOT LEAVE IT LIKE THIS

    To troubleshoot, run a good new power line direct from battery (fuse the red line at about 30A to a solid on off switch in the cab then straight to the blower, doesnt matter how janky, so long as all connections and switch are solid and new, recommend 14 ga and larger.

    run 1 day, if no replication, i would say you likely have corrosion in the electrical panel at relay/fuse, at this age on a kw, its a common problem, the fix is to remove wiper reservoir and open up the panel from the back side and clean and repair every messed up wire there, be prepared for a grueling tedious job. BUT, first, if that fixes it, check your patched in new pigtail, that may not have good connections, that would induce higher load.


    On the other hand, if you are lucky enough that it doesnt fix your problem, you know your blower however new is bjorked
     
  8. Perchie15

    Perchie15 Light Load Member

    95
    42
    Aug 16, 2021
    0
    Wowzer sounds like a fun job that u got me going in on lol. So just a simple on off switch in the cab? Meaning will only have one speed for time being? So when I run that wire then I guess I’d it doesn’t go out then it’s the box behind the reservoir?…
     
  9. skallagrime

    skallagrime Road Train Member

    2,739
    6,730
    Apr 10, 2012
    Indiana
    0
    Correct, high speed is basically full power

    Note i said first if the direct line doesnt fix it, double check the pigtail you should have replaced with the switch, usually when the switch goes bad it crunchifies the wires, the pigtail has a new connector for switch + about 8" of new wire
     
  10. Perchie15

    Perchie15 Light Load Member

    95
    42
    Aug 16, 2021
    0
    Yeah we cut some wire back whatever looked black and felt stiff! But think we got it fixed now but the A/C seems to freeze up the core now? Once it warmed up it poured water out from the blower box like crazy!!!
     
  11. skallagrime

    skallagrime Road Train Member

    2,739
    6,730
    Apr 10, 2012
    Indiana
    0
    Original blower box?

    If so, Replace it (1000-1500 for the cores/box/blower, i like shoreline's its stainless), its not likely your issue as far as the electric switch blowing, but its likely contributing to clogged cores (no in line air filter on that vehicle year) which COULD lead to the blower having to work too hard, and if original, i guarantee you that the box is leaking air at almost every joint unless it was cleaned and painted monthly (or was 100% a desert truck)

    Kw is also notorious for the freeze switch doing f-all, because it goes back to the dash unit to turn off the compressor, lazy fix for that is run the positive compressor clutch line back to the blower box to put the freeze switch directly on it (my compressor would run constantly, never kicking off)
     
  • Truckers Report Jobs

    Trucking Jobs in 30 seconds

    Every month 400 people find a job with the help of TruckersReport.

  • Draft saved Draft deleted