Caterpillar 3406 in a Pete 379 (2000 Model)

Discussion in 'Heavy Duty Diesel Truck Mechanics Forum' started by Ogologo, Mar 31, 2020.

  1. Ogologo

    Ogologo Bobtail Member

    3
    3
    Mar 31, 2020
    TX
    0
    I parked my truck for 6 weeks and when I tried to restart it, it would not fire, I have fuel thru the system and gave it a small dose of ether in which it did fire and run for a few seconds but it would not pick up fuel for some reason and I can not sort out why it will not run. It was running just fine when I parked it. Could the ECM be causing the injectors not to fire? Any ideas.
     
    truckdriver31 Thanks this.
  2. Deere hunter

    Deere hunter Heavy Load Member

    904
    2,520
    Aug 5, 2017
    0
    Could be a cam or crank sensor those are common!
     
  3. Deere hunter

    Deere hunter Heavy Load Member

    904
    2,520
    Aug 5, 2017
    0
    I also had corrosion in fuse box behind kick panel truck with crank and crank and never start! Took it completely apart cleaned it all up fixed my problem!
     
    Rideandrepair, Ogologo and Shawn2130 Thank this.
  4. Ogologo

    Ogologo Bobtail Member

    3
    3
    Mar 31, 2020
    TX
    0
    Could be a cam or crank sensor those are common!

    What is the best way to figure this out? Sort of new to this, it is at my house and trying to figure out how to get it up and running. Any suggestions?
     
    Rideandrepair Thanks this.
  5. Dodsonf855

    Dodsonf855 Bobtail Member

    24
    20
    Mar 15, 2020
    South arkansas
    0
    Does it have a hand primer on secondary fuel filter? If so pump and see if is hard it gets hard pretty quik...
     
    Rideandrepair and Ogologo Thank this.
  6. Dodsonf855

    Dodsonf855 Bobtail Member

    24
    20
    Mar 15, 2020
    South arkansas
    0
    If it’s hard it’s most likely not fuel.
     
    Rideandrepair Thanks this.
  7. lester

    lester Heavy Load Member

    898
    2,292
    Jan 2, 2012
    NW, Iowa
    0
    When you turn the key to the on position do you get a check engine light? If it lights up and turns off your ecm is getting power. If it doesn't light up your ecm isn't powering up or your bulb could just be burned out I suppose.

    Do you have a fuel pressure gauge?
     
    Rideandrepair Thanks this.
  8. Deere hunter

    Deere hunter Heavy Load Member

    904
    2,520
    Aug 5, 2017
    0
    I have a 2000 Pete with a 2WS motor probably exactly what you have when I turn the key on nothing lights up on the dash by low air light!
    Fuel pressure gauge will not work until motor is running! You have a return line that comes off the back of the head goes to the secondary filter you can crack it open crank the truck over if fuel comes out then it’s not the fuel system.
    every time I’ve had a problem it’s always been electrical! As far as the cam sensor and crank sensor they’re probably old replace them anyway unless you have a broken wire somewhere I would definitely look for that or a bad connection it’s 20 years old it just goes with the territory!
     
    Rideandrepair and Shawn2130 Thank this.
  9. lester

    lester Heavy Load Member

    898
    2,292
    Jan 2, 2012
    NW, Iowa
    0
    Fuel pressure gauge will show pressure if you have it when pumping hand primer or as engine is cranking over
     
    Rideandrepair Thanks this.
  10. baha

    baha Road Train Member

    3,345
    1,845
    Jul 25, 2013
    ga
    0
    Find the sensor near the air compressor and change it 1st, when its bad it wont throw a code and can drive you in to spending all kinds of$$ before finding its a simple sensor?
     
  • Draft saved Draft deleted