Cummins ISX 15 High Oil Temp

Discussion in 'Heavy Duty Diesel Truck Mechanics Forum' started by MannyAgui, Jul 22, 2021.

  1. MannyAgui

    MannyAgui Bobtail Member

    4
    1
    Jul 22, 2021
    0
    Hello, I have a 2016 kenworth t680 with Cummins isx 15 with an oil temperature problem. I already change oil temperature sensor, water temperature sensor, water pressure sensor, water thermostat, oil pump, engine bearing set. And I still got the same issue. It only occurs when I am pulling heavy because whenever I am empty no matter how hot it is it don’t show the check engine with the wrench. Any ideas? Mechanic wants to do overhaul.
     
  2. Truckers Report Jobs

    Trucking Jobs in 30 seconds

    Every month 400 people find a job with the help of TruckersReport.

  3. God prefers Diesels

    God prefers Diesels Road Train Member

    2,431
    10,829
    Jun 26, 2020
    South Texas
    0
    Did you change the oil thermostat in the cooler housing? How hot is it actually getting?
     
  4. Dave_in_AZ

    Dave_in_AZ Road Train Member

    31,579
    135,964
    May 4, 2015
    0
    Have you gotten an opinion from an actual Cummins shop?
     
  5. MannyAgui

    MannyAgui Bobtail Member

    4
    1
    Jul 22, 2021
    0
    I haven’t change that thermostat I can’t tell how hot is getting because I do not have anything in the cluster that shows the oil temperature just the water temperature sometimes it is 180 or sometimes 210 and I still got the same code.
    upload_2021-7-22_15-26-14.jpeg
    upload_2021-7-22_15-26-35.jpeg
    upload_2021-7-22_15-26-49.jpeg
     
  6. MannyAgui

    MannyAgui Bobtail Member

    4
    1
    Jul 22, 2021
    0
    They won’t touch it for obvious reasons (de….)
     
    Coffey Thanks this.
  7. Dave_in_AZ

    Dave_in_AZ Road Train Member

    31,579
    135,964
    May 4, 2015
    0
    That could be the source of your problem.
     
    Goodysnap, BoxCarKidd and spsauerland Thank this.
  8. baha

    baha Road Train Member

    3,830
    2,399
    Jul 25, 2013
    ga
    0
    Yea and a bit of foot to the floor on a summer day?
     
    Judge, BoxCarKidd and Dave_in_AZ Thank this.
  9. Judge

    Judge Road Train Member

    5,388
    30,440
    Mar 19, 2014
    Newport, Ar
    0
    I don’t believe it’d be a overhaul issue.
    Probably sensor.
    I know a couple people in AR that have Cummins insight and will work on that kind of engine
     
    Dave_in_AZ Thanks this.
  10. MannyAgui

    MannyAgui Bobtail Member

    4
    1
    Jul 22, 2021
    0
    Do you mind giving me their info? So I can see if they can take a look at it ?
     
  11. w9l

    w9l Medium Load Member

    316
    497
    Oct 12, 2013
    0
    Do you not have a gauge for that in your Nav plus or Smart nav? I have 2014 KW with no boost or oil temp in cluster but it does on the gauges screen. Don't start overhauling it. It could be in the tuning and timing. Could be oil stat. It is about 85bucks. Change it. Cooler might be plugged? The bigger question there is with what? I am having very similar issues and have done everything except to change oil cooler and water pump. If I find a cure I will be sure and report it here.
     
    spsauerland and Oxbow Thank this.
  • Truckers Report Jobs

    Trucking Jobs in 30 seconds

    Every month 400 people find a job with the help of TruckersReport.

  • Draft saved Draft deleted