D13 Common Rail Problem

Discussion in 'Volvo Forum' started by sully91, Sep 27, 2020.

  1. sully91

    sully91 Bobtail Member

    42
    7
    Oct 21, 2019
    0
    Good day all!

    I am having low power issues under loads (going up on even the smallest hills)... the truck runs well on flat roads (75mph with no issues). The hills however kill the power... on empty trailer we hit 55mph... loaded we go down to 35-40mph!

    The code I have is P2A1F... we also had a low pressure and high pressure codes. They went away after replacing both fuel filters.

    The code above refers to a few things including the EPRV, pumping injector quantity and the camshaft (injector lobe)...

    The EPRV and the pressure sensor as well as the harness are basically new sitting at 4 months now. I currently opted the EPRV out of my equation since it is fairly new. This will be my last resort.

    Now fun things start... I tried running a Common Rail Pressure test, and it failed! Injector 6 issue... not working properly or not responding/communication issue. Pop the valve cover, replace the injector and the cup. Input the new injector calibration code and calibrate the injectors. Problem NOT solved! Same code is back!

    Still cannot do Common Rail test.... Same error about the injector 6. I tried doing a compression test, and boom... cylinder 5 and 6 are nowhere to be found! 1-4 are between 94-100%

    I am hoping the problem is not the stupid hollow camshaft...

    Truck starts slower (always did)... runs very well until we hit a hill.

    Any ideas? Please share!
     
  2. Truckers Report Jobs

    Trucking Jobs in 30 seconds

    Every month 400 people find a job with the help of TruckersReport.

  3. willisl64

    willisl64 Light Load Member

    72
    102
    Jul 12, 2014
    0
    Sure sounds like a camshaft/lobe issue
     
    Cattleman84 Thanks this.
  4. sully91

    sully91 Bobtail Member

    42
    7
    Oct 21, 2019
    0
    Update!!!

    I forgot to disconnect the stupid ELD!!! Disconnected, now we can see all injectors during a compression test and injector tests.

    I still cannot run a Common Rail Test... Injector 6 error. We are guessing the valve adjustment is off! Will report back tomorrow!

    Thank you @willisl64 for your contribution. We were sure it was the lobe until I disconnected the stupid ELD device. It was cutting some parameters!
     
  5. nasriza

    nasriza Road Train Member

    2,033
    1,610
    Feb 1, 2013
    Chicago, IL
    0
    very possible it will be camshaft issue.
     
  6. sully91

    sully91 Bobtail Member

    42
    7
    Oct 21, 2019
    0
    Hey!!! I was going to call you last Sunday. One of my guys broke down in Chicago. The stupid DEF doser coolant line broke. Piece of junk plastic piece broke at the quick connect. Ended up waiting till Monday for the dealer to open to get the part.

    The cam lobe spun! The injector lobe was bad. Ordered the cam, dealer sent the wrong one. Returned and ordered again, the shaft got damaged on the way here!! They didn’t even use bubble wrap or tie the shaft down. The common rail shaft is cheap and hollow. Probably made in China. The wrong one I got was solid (non common rail) and came from Sweden.

    Dealer ordered the shaft today again... let’s hope it’s not broken this time. Monday is the day.
     
  7. Cattleman84

    Cattleman84 Road Train Member

    4,907
    22,406
    Nov 1, 2017
    The Sticks, Idaho
    0
    I had this EXACT issue about 2 months ago... Had to replace cam shaft and exhaust rockers.
     
  8. Cattleman84

    Cattleman84 Road Train Member

    4,907
    22,406
    Nov 1, 2017
    The Sticks, Idaho
    0
    I see you figured it out... Cam shafts are the #1 problem we have experienced with our fleet of D13's.
     
  9. sully91

    sully91 Bobtail Member

    42
    7
    Oct 21, 2019
    0
    I am sure I am not done yet! I was told a few days ago the same truck hasn't been properly using the engine brake! While we are in there, we are looking to fix that hopefully.

    I am always asked why I only buy Volvo D13s... this is why. You learn so much from these trucks. I would rather keep my fleet the same spec so I know what the problem is next time!

    Oh yeah... no more 2018+ D13 for me for a long time! Cutting them at 2017! Fake common rail engines suck!
     
  10. loudtom

    loudtom Heavy Load Member

    953
    1,355
    Aug 26, 2016
    0
    If one of your DEF doser coolant lines went out, be prepared for the other ones to go out as well. They seem to be even more susceptible to breaking when snow builds up around them and forms a giant ice chunk. I had 3 of the 4 ends break off within a few months of each other. The good thing is that when the barb breaks off inside the hose, it gives you the reinforcement to put a slightly larger hose and a hose clamp over it without crushing it. Pretty much any auto parts store should stock what you'll need so you don't have to wait for the dealer to open.
     
  11. sully91

    sully91 Bobtail Member

    42
    7
    Oct 21, 2019
    0
    Oh yeah both changed! Always!

    Did the hose trick once to save a driver from the Bronx (NY). Life saver.
     
    loudtom Thanks this.
  • Truckers Report Jobs

    Trucking Jobs in 30 seconds

    Every month 400 people find a job with the help of TruckersReport.

  • Draft saved Draft deleted