Def

Discussion in 'Questions From New Drivers' started by Erjonb, May 9, 2021.

  1. Cowboyrich

    Cowboyrich Medium Load Member

    677
    3,640
    Dec 11, 2017
    Dayton, Washington
    0
    My truck will do this occasionally, between about 3/4-1/2 tank of fuel then suddenly drops, atleast its manageable if you know what it is.
     
  2. Truckers Report Jobs

    Trucking Jobs in 30 seconds

    Every month 400 people find a job with the help of TruckersReport.

  3. Erjonb

    Erjonb Light Load Member

    56
    4
    Aug 27, 2019
    0
    Yea but i have that text that engine will derate. And today is Sunday so nobody's working
     
  4. sevenmph

    sevenmph Road Train Member

    2,487
    8,644
    Jan 26, 2007
    Indianapolis, In
    0
    If it derates unplug the speedsensor from the transmission. Your speedo won't work but you will get where you're going.
     
  5. Erjonb

    Erjonb Light Load Member

    56
    4
    Aug 27, 2019
    0
    Im heading to Texas, so its better if i just stay where i am for tonight. Thanks for the suggestion tho
     
  6. SoulScream84

    SoulScream84 Road Train Member

    1,712
    9,038
    Mar 21, 2020
    0
    2012 it should be manual, but if it's an auto unplugging the speedsensor will keep the trans from shifting.
     
  7. Erjonb

    Erjonb Light Load Member

    56
    4
    Aug 27, 2019
    0
    Its an i shift
     
  8. Cattleman84

    Cattleman84 Road Train Member

    6,065
    31,170
    Nov 1, 2017
    The Sticks, Idaho
    0
    Ive driven auto shift Volvos with the speed sensor unplugged... It will still shift, but it wont build any boost... So its gutless.
     
    SoulScream84 Thanks this.
  9. Atlaw4u

    Atlaw4u Heavy Load Member

    700
    1,016
    Jun 8, 2018
    0
    Try disconnecting the batteries for a few minutes. I had a similar issue and this worked to reset the system and it let me travel a few hundred miles before it did it again.

    Odd thing was it ultimately appears to have been the wire going to the 7th injector (doser) was getting too hot. I noticed the wire lost it's insulation and had dropped down from its normal position along the valve cover and was laying on the side of head.
    Once I reinsulated and rerouted it to a cooler location the problem has not reoccurred.

    However, I don't recall that my DEF gauge was acting up.
     
    Last edited: May 9, 2021
  10. SoulScream84

    SoulScream84 Road Train Member

    1,712
    9,038
    Mar 21, 2020
    0
    I suppose it's a YMMV situation. Had a Mack with the M shift and it wouldn't go higher than 3rd with the sensor removed.
     
    Cattleman84 Thanks this.
  11. Truckermania

    Truckermania Road Train Member

    1,046
    1,372
    Oct 13, 2011
    Sturgis,SD
    0
    Do a parked regen. Should take care of it.
     
  • Truckers Report Jobs

    Trucking Jobs in 30 seconds

    Every month 400 people find a job with the help of TruckersReport.

  • Draft saved Draft deleted