Maxxforce 13 ProStar bucking then limp mode under boost :(

Discussion in 'International Forum' started by 2013Maxx, Nov 3, 2023.

  1. 2013Maxx

    2013Maxx Light Load Member

    132
    40
    Jan 17, 2018
    0
    Hey what’s up everyone! My 2013 ProStar with Maxxforce 13 bucks and goes into limp mode when the boost kicks in. I’m getting 88psi at idle and the actual rail psi is very slightly trailing behind the commanded. Do y’all think it’s a fuel pump issue? Or maybe air getting in? It starts and hold a prime just fine tho. The pump only has 50k miles on it.. Also has code SPN 2798 FMI 11
     
    Last edited: Nov 3, 2023
  2. Truckers Report Jobs

    Trucking Jobs in 30 seconds

    Every month 400 people find a job with the help of TruckersReport.

  3. Heavyd

    Heavyd Road Train Member

    7,616
    6,007
    Feb 4, 2009
    0
    I also PM you. Always look into the codes. The code you are logging is a shorted injector on 4, 5 or 6. ECM cannot pinpoint which one. Usually it is an injector. The fault may only happen when hot. Injector coil resistance is spec'd at 0.2 - 0.8 ohms. Injector coil leads should be open to ground.
     
    2013Maxx Thanks this.
  4. 2013Maxx

    2013Maxx Light Load Member

    132
    40
    Jan 17, 2018
    0
    Thank you! Even if I find a bad injector should I replace the injector harness also?
     
    Last edited: Nov 5, 2023
    Heavyd Thanks this.
  5. 2013Maxx

    2013Maxx Light Load Member

    132
    40
    Jan 17, 2018
    0
    I will let you guys know when I get it back going…
     
  6. Heavyd

    Heavyd Road Train Member

    7,616
    6,007
    Feb 4, 2009
    0
    I know it is expensive, but if you plan to keep the truck I recommend replacing all 6 injectors. I never liked the idea of 5 old weak injectors running with a new fresh one and the engine trying to balance itself. The harness would also be a great idea.
     
    Metalicious and 2013Maxx Thank this.
  7. 2013Maxx

    2013Maxx Light Load Member

    132
    40
    Jan 17, 2018
    0
    So the dealership is saying I need a new injector harness.. Hopefully that’s the only issue..
     
  8. 2013Maxx

    2013Maxx Light Load Member

    132
    40
    Jan 17, 2018
    0
    I wanted to update for anyone that may have this issue in the future. They’ve found rubbed thru wires on the injector harness. It was rubbing on the Jake brake housing. I will be picking up the truck on Monday. And Heavy D thank you again!!
     

    Attached Files:

    Heavyd, Metalicious and prostartom Thank this.
  9. Metalicious

    Metalicious Road Train Member

    1,159
    1,219
    Sep 27, 2015
    0
    Glad they got it figured out for you. Bucking seems to be the symptom of injectors, or most folks point to that anyway. Something relating to injectors at the least.
     
    2013Maxx Thanks this.
  • Truckers Report Jobs

    Trucking Jobs in 30 seconds

    Every month 400 people find a job with the help of TruckersReport.

  • Draft saved Draft deleted