Trucking Jobs New Driver Jobs Flatbed Jobs Tanker Jobs Refrigerated Jobs Auto Hauler Jobs
Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 32
  1. #1
    Bobtail Member
    Member Since
    Jun 2012
    Location
    Midway, Fl
    Trucker?
    7 Years
    Posts
    3
    Thanks
    0
    Thanked: 0 Times

    Detroit 60 series 14L sputtering in high gears and throws out puff of black smoke

    What will cause 2005 freightliner with detroit 14L 60 series egr motor to sputter under a load and throw out black smoke when going thru gears on high side? I have changed the EGR valve and mechanic says VPOD and turbo is good according to diagnostic but actuator valve is out of specs according to detroit specifications. Has any experienced this problem or knows what the problem may be?


  2. #2
    Heavy Load Member Dewey120's Avatar
    Member Since
    Mar 2010
    Location
    Southern California
    Trucker?
    5 Years
    Posts
    980
    Thanks
    618
    Thanked: 425 Times
    My 2007 Century did that and it was the EGR valve getting stuck. I had it replaced and all the coughing, black smoke, and loss of power went away.

  3. #3
    Heavy Load Member Dewey120's Avatar
    Member Since
    Mar 2010
    Location
    Southern California
    Trucker?
    5 Years
    Posts
    980
    Thanks
    618
    Thanked: 425 Times
    Since we are talking about series 60 engines I have a check engine light that goes on a couple of times a day. It goes on when my temp gauge starts jumping around for no reason and sometimes this triggers the cooling fan to come on even when my engine is running cool. The mechanic at the TA told me that I probably have some dirt inside my temp sensor or a frayed wire.

    Where is the temp sensor? Someone told me its behind the starter but I'm not sure what it looks like. Also how do I clean it?

  4. #4
    Bobtail Member
    Member Since
    Jun 2012
    Location
    Midway, Fl
    Trucker?
    7 Years
    Posts
    3
    Thanks
    0
    Thanked: 0 Times
    I changed EGR valve last week and it's still doing it. Hearing now it could be VPOD or turbo.

  5. #5
    Medium Load Member
    Member Since
    Jan 2010
    Location
    hanover pa
    Trucker?
    8 Years
    Posts
    669
    Thanks
    4
    Thanked: 85 Times
    i have a cat that does the same thing only on the high side kinda puffs black smoke no egr on mine ive changed every thing on and in the motor still does it

  6. #6
    Bobtail Member smokincamels's Avatar
    Member Since
    Jun 2012
    Location
    nevada and arizona
    Trucker?
    16 Years
    Posts
    8
    Thanks
    13
    Thanked 2 Times in 1 Post
    Check all grounds.my n14 would do the same and try new fuel filter

  7. #7
    Bobtail Member smokincamels's Avatar
    Member Since
    Jun 2012
    Location
    nevada and arizona
    Trucker?
    16 Years
    Posts
    8
    Thanks
    13
    Thanked 2 Times in 1 Post
    Found bad and broken grounds under hood.truck has 1,357,866 miles on it

  8. #8
    Bobtail Member
    Member Since
    May 2012
    Location
    Ontario
    Trucker?
    17 Years
    Posts
    16
    Thanks
    1
    Thanked: 2 Times
    Temp sensor, on my 05 14 ltr is on the right side kinda up from the vpod on an angle to the right, behind the oil cooler, in a hard place to reach, the plastic on it gets realy dry with the heat, when I tried to take it out a couple years ago, it broke on me.
    Last edited by Dusty lane; 06.23.2012 at 07.59 PM.

  9. The Following User Says Thank You to Dusty lane For This Useful Post:


  10. #9
    Bobtail Member
    Member Since
    Jul 2012
    Trucker?
    21 Years
    Posts
    1
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Hey not sure you got your answer yet,but here it goes. Sounds like an injector getting compression past it.This happened with me around 1350 1500 rpms.It would shutter and miss,and blow black smoke.Only way to find out for sure is put a fuel pressure gauge on the return fuel line back to tank.You won't have much pressure on the return fuel line,maybe 10 to 15 ibs at most.When it starts chucking look at gauge and see if its spiking with pressure,if it is then you are getting compression past injector. For me I changed delta circuit senor and vpod. At this time its running good. But food for thought these 60 series 14L are touchy with this type of problem. Solution?? Don't use Lucas oil additives. these engines have a reason for cumming up soot with that oil additive. Also when you changed the sensor make sure there is no soot clogging the line. This sometimes is over looked. Hope my chicken scratch helped.

  11. The Following User Says Thank You to Laredo35S For This Useful Post:

    x#1

  12. #10
    Bobtail Member
    Member Since
    Nov 2012
    Trucker?
    10 Years
    Posts
    1
    Thanks
    0
    Thanked: 0 Times
    i having problem bleck smok 05 detroit change everything still problem i need hellp

Page 1 of 4 123 ... LastLast