01 Detroit 60 series won't start and run but turns and crank.

Discussion in 'Heavy Duty Diesel Truck Mechanics Forum' started by patrick224, Oct 20, 2021.

  1. patrick224

    patrick224 Bobtail Member

    5
    3
    Mar 28, 2016
    0
    I've replaced crank sensor, timing sensor, fuel pump, check and clean the fuel line with ball in line next to the fuel filter, new fuel filter, checked all fuel line for cracks. It won't even start with ether. checked fuses all good. I have a code that says ENG Controller HIGH 128s254 00. any advice?
     
  2. Truckers Report Jobs

    Trucking Jobs in 30 seconds

    Every month 400 people find a job with the help of TruckersReport.

  3. Lostkeys

    Lostkeys Heavy Load Member

    773
    4,845
    Jan 8, 2011
    Archbold,OH
    0
  4. jamespmack

    jamespmack Road Train Member

    15,781
    177,822
    Mar 25, 2014
    OH
    0
    Do you have a SEL/CEL with key on?
     
  5. jamespmack

    jamespmack Road Train Member

    15,781
    177,822
    Mar 25, 2014
    OH
    0
    254 comes up as external RAM failure. Ecm is likely done.

    Try a spare ecm.
     
    Bean Jr., LoneRanger and patrick224 Thank this.
  6. circle h

    circle h Light Load Member

    143
    202
    Oct 22, 2020
    0
    Does it sound normal cranking? If you have compression and all of the internals are turning in time it should run on ether. If with a clear shot of ether in an unobstructed intake doesn't get it to run for a second I would look first at the camshaft timing.
     
    patrick224 Thanks this.
  7. patrick224

    patrick224 Bobtail Member

    5
    3
    Mar 28, 2016
    0
    It does crank on ether for a second and sounds normal when running. I also changed the timing reference sensor and the synchronous reference sensor. I’m starting to think it may have something to do with the ecm. Yes the check engine light is on with key on but that’s normal for this truck until it starts and then it will disappear.
     
  8. patrick224

    patrick224 Bobtail Member

    5
    3
    Mar 28, 2016
    0
    I don’t know if I reset the computer, but the check engine light was on and I turned it a couple times now and it disappeared
     
    jamespmack Thanks this.
  9. jamespmack

    jamespmack Road Train Member

    15,781
    177,822
    Mar 25, 2014
    OH
    0

    If you do not have cel/sel with key on. You have lost power supply to ecm, or ecm is done for. Its not communicating.
     
  10. patrick224

    patrick224 Bobtail Member

    5
    3
    Mar 28, 2016
    0
    Yes, I do have a cel/sel with key on but I notice that it blanked a few times then it stayed on.
     
  11. Rideandrepair

    Rideandrepair Road Train Member

    12,317
    37,025
    Aug 8, 2015
    0
    Corroded ground on frame near battery box. The little wires from battery are for ecm power. Also check small hot wire, with small in-line fuse for corrosion/ check for loose connections at battery.
     
    jamespmack and patrick224 Thank this.
  • Truckers Report Jobs

    Trucking Jobs in 30 seconds

    Every month 400 people find a job with the help of TruckersReport.

  • Draft saved Draft deleted