Brief check engine light on 2007 Columbia?

Discussion in 'Heavy Duty Diesel Truck Mechanics Forum' started by Mcast3092, Jan 20, 2022.

  1. Mcast3092

    Mcast3092 Light Load Member

    104
    77
    Jul 31, 2018
    0
    I’m having trouble getting an appointment with a mechanic so I’m hoping someone here can help me out. I have a 2007 freightliner Columbia with a 14 L Series 60 with a full delete. Once or twice a week when going up a hill at approximately 15 RPM I get a check engine light that lasts about 30 seconds then shuts off.Is there anyway to check what this is, and do you guys have any ideas on how to troubleshoot. thanks in advance.
     
    biopure22 Thanks this.
  2. Truckers Report Jobs

    Trucking Jobs in 30 seconds

    Every month 400 people find a job with the help of TruckersReport.

  3. biopure22

    biopure22 Light Load Member

    69
    37
    Aug 22, 2021
    0
    What part of the country you in?
     
  4. truckdriver31

    truckdriver31 Road Train Member

    6,935
    8,191
    Sep 18, 2013
    0
    check the coolant level. those trucks have to run high coolant level above the bottle sensor. the water pump draws so much in a pull. it can cause a low coolant light and shut down. run coolant level about 1-2 inches above the line. hope this helps
     
    little cat 500, Chieftains and MOBee Thank this.
  5. Mcast3092

    Mcast3092 Light Load Member

    104
    77
    Jul 31, 2018
    0
    PA
     
    truckdriver31 Thanks this.
  6. biopure22

    biopure22 Light Load Member

    69
    37
    Aug 22, 2021
    0
    #### I’m if you wer in atl I could hook up Jpro software up to it for free.I’m in my last semester of tech school and we have a software we are allowed to use called Jpro
     
  7. little cat 500

    little cat 500 Road Train Member

    1,763
    841
    Jan 17, 2010
    Abbottstown PA
    0
  8. nikmirbre

    nikmirbre Road Train Member

    4,367
    6,812
    Jul 27, 2011
    High Point NC
    0
    I had same truck/same engine and same set up. I also had the same issue. Try changing your turbo boost sensor. There is another sensor, I think its a manifold sensor or something, change that one also. It fixed my issue a few years back. Light would only come on in a hard pull such as going up a hill. Didnt come on all the time but, it did it every now and then.
     
    Mcast3092 Thanks this.
  9. Rideandrepair

    Rideandrepair Road Train Member

    13,881
    46,219
    Aug 8, 2015
    0
    Doesn’t your Truck have a self diagnosis (overide) button? Key on, push and hold button. Count the yellow (stored) flashes or red ( active) flashes.
     
    nikmirbre Thanks this.
  10. Rideandrepair

    Rideandrepair Road Train Member

    13,881
    46,219
    Aug 8, 2015
    0
    I’ve had a similar problem. It was caused by the fan coming on, and blowing the coolant sensor plug. Caused it to wiggle and eventually an intermittent break in the wire. New pigtail, and secured better fixed it. Best to get a code, if there’s one logged. Can also get a code while it’s active. Beats guessing which sensor or wire.
     
  11. nikmirbre

    nikmirbre Road Train Member

    4,367
    6,812
    Jul 27, 2011
    High Point NC
    0
    If his truck was anything like mine(mine was deleted and had same exact symptoms) it of course only flashed "25". I would remove the turbo boost sensor and clean the bottom of it and it would work also.
     
    Rideandrepair Thanks this.
  • Truckers Report Jobs

    Trucking Jobs in 30 seconds

    Every month 400 people find a job with the help of TruckersReport.

  • Draft saved Draft deleted