KW T680 water temp stays 220 and doesnt drop even the fan is on

Discussion in 'Heavy Duty Diesel Truck Mechanics Forum' started by iceman9, Jun 21, 2021.

  1. iceman9

    iceman9 Bobtail Member

    1
    0
    Jun 21, 2021
    0
    Hi guys,

    My 2014 T680 started overheat yesterday while i drive bobtail only!! , it gets to 200 very quick, id say in 10 minutes then it goes up to 220-225 within 7-8 minutes; then fan kicks on and it stays there until i come to a stop, i went to KW dealer, they say engine temp is ok by checking thru their computer, what would cause this issue? Anyone had such thing before? Should i replace the thermostat, water pump and coolant sensor? I even washed the front of radiator and it wouldn't help, please advise if you can, thanks
     
  2. Truckers Report Jobs

    Trucking Jobs in 30 seconds

    Every month 400 people find a job with the help of TruckersReport.

  3. Roberts450

    Roberts450 Road Train Member

    2,180
    3,377
    Feb 6, 2016
    0
    Have a shop check the system with an inferred temperature gun and see if its actually over heating, my guess is its not as you stated KW said it was fine with the computer hooked up. Its most likely the sending unit that send temp to the dash gauge thats gone breasts up on ya.
     
  4. Don379

    Don379 Medium Load Member

    429
    709
    Jan 7, 2021
    0
    Need more info. What was outside temp. Is this something that just started happening the other day? Never did it in past?
     
  5. bad-luck

    bad-luck Road Train Member

    1,833
    2,663
    Nov 16, 2013
    Baltimore, Maryland
    0
    When KW dealer said temp is ok. Are they saying that it is reading properly? Get yourself a Thermo heat gun, to make sure the temperature is correct. Check the radiator, bottom hose block thermostat area. If the temp is correct, could be that your thermostat is not opening all the way.
     
    spsauerland Thanks this.
  6. spsauerland

    spsauerland Road Train Member

    3,753
    9,551
    May 31, 2010
    West Harrison, In
    0
  7. Xenergiserx

    Xenergiserx Bobtail Member

    41
    18
    Feb 2, 2021
    0
    Maybe it’s unrelated. But drive it a while with the ac off. When ac system gets hot the fan turns on.
     
  8. AModelCat

    AModelCat Road Train Member

    21,927
    101,245
    Jul 7, 2015
    Canuckistan
    0
    When was the last time you cleaned out the rad?
     
    Xenergiserx and spsauerland Thank this.
  9. Xenergiserx

    Xenergiserx Bobtail Member

    41
    18
    Feb 2, 2021
    0
  10. Goodysnap

    Goodysnap Road Train Member

    2,319
    5,230
    Jul 12, 2017
    0
    Sounds to me like the coolant has poor circulation. What engine?
     
    spsauerland Thanks this.
  11. spsauerland

    spsauerland Road Train Member

    3,753
    9,551
    May 31, 2010
    West Harrison, In
    0
    Agree, like WP shaft or impeller broken.
     
    Goodysnap Thanks this.
  • Truckers Report Jobs

    Trucking Jobs in 30 seconds

    Every month 400 people find a job with the help of TruckersReport.

  • Draft saved Draft deleted