TriPac APU Alarm Codes

Discussion in 'Trucks [ Eighteen Wheelers ]' started by Manny129, Aug 19, 2010.

  1. CHR0M3

    CHR0M3 Bobtail Member

    11
    2
    Jan 13, 2016
    0
    I've checked all fuses. Unhooked all power to the board. Checked the switches on the dash, engine switch and on control. Hooked up my laptop and checked the notepad and tried to run system tests but when it resets I lose connection with the unit and have to start over.
     
  2. Truckers Report Jobs

    Trucking Jobs in 30 seconds

    Every month 400 people find a job with the help of TruckersReport.

  3. CHR0M3

    CHR0M3 Bobtail Member

    11
    2
    Jan 13, 2016
    0
    Not getting any of the codes on the control if that is what you mean. It does not have a dpf. Shut off last night and I woke up to the AC mode light flashing. Hasn't started since.
     
  4. Hardlyevr

    Hardlyevr Road Train Member

    3,270
    2,523
    Jul 30, 2009
    Mapleton Depot,PA
    0
    Then you either have a compressor problem, or have lost your freon charge would be my guess. Some units had an issue with the sensor on the dryer unit on the back of the cab, you could check those plugs. But it sounds like a trip to TK.

     
  5. CHR0M3

    CHR0M3 Bobtail Member

    11
    2
    Jan 13, 2016
    0
    ####. Thanks for the help.
     
  6. CHR0M3

    CHR0M3 Bobtail Member

    11
    2
    Jan 13, 2016
    0
    If the dryer unit is hanging off the truck that could be a problem right. Lol. It's behind the headache rack and I just looked.
     
  7. 56trucker

    56trucker Bobtail Member

    1
    0
    Jun 16, 2018
    0
    i have a unit on 2012 freightliner the apu have a flashing code of 1 then 5 flashes after each other what is that code if anyone can help me .
     
  8. mhyn

    mhyn Road Train Member

    4,255
    4,443
    Dec 29, 2008
    Northridge, CA
    0
    tripac diagnostic manual.. it's a zip file. don't worry I don't spread viruses.
     

    Attached Files:

    Wolf77 Thanks this.
  9. 2010 freightliner

    2010 freightliner Bobtail Member

    8
    1
    Oct 3, 2017
    0
    Hope the thread isnt dead the problem I'm having is I'm getting the alt fault code on apu. I check alternator everything is tight an right from belts to the out put of the alternator. I can tell by using my inverter that it will start off charging the batteries from 12.8 to 13.0 then apu will shut off I'm in the process of maybe buying a new alternator even though I don't think it's something wrong with this one can anyone point me in a direction of what I might have over looked I checked wires on the back of alternator everything is connected tight so no problem their unless it's the regulator but I'm not sure to how to test that.

    Also for some of the guys who are getting the en9 code it can sometime be a 30 amp fuse in the reset box under the bunk or the 7.5 fuse I cant remember exactly but I started their when I got the code an even after hitting the reset button not getting it to work test the fuses in the reset box
    Also check the apu it self an make sure the on or off switch is in the on position because if it's in the off position the code will come up as en9
     
  10. 062

    062 Road Train Member

    4,734
    9,654
    Oct 20, 2013
    0
    You most likely have a broken wire between apu and control box. Do you have the two wire plug on back of alternator? If so find the number on the wire to control box then find the connection in control box and jump 12v to it and see if it stays running.
     
  11. Hardlyevr

    Hardlyevr Road Train Member

    3,270
    2,523
    Jul 30, 2009
    Mapleton Depot,PA
    0
    If you are only seeing 12.8 to 13 you are not getting enough output from the alternator. If you do not have a loose, broken or corroded wire, then the voltage regulator in the alternator is shot.
     
  • Truckers Report Jobs

    Trucking Jobs in 30 seconds

    Every month 400 people find a job with the help of TruckersReport.

  • Draft saved Draft deleted