W900L N14 jake brake working intermittently.

Discussion in 'Heavy Duty Diesel Truck Mechanics Forum' started by mile marker 27, Jan 19, 2021.

  1. mile marker 27

    mile marker 27 Light Load Member

    275
    366
    Dec 4, 2019
    0
    Sometimes they come on sometimes they don’t. If they’re on and working, they stay working fine. Sometimes I’ll turn them on and nothing. Flip “on“, “off”, “2”, “4” and “6” and still nothing. Where and what should I look for?
     
  2. Truckers Report Jobs

    Trucking Jobs in 30 seconds

    Every month 400 people find a job with the help of TruckersReport.

  3. Bakerman

    Bakerman Road Train Member

    4,513
    8,212
    Jan 27, 2013
    Phoenix, AZ
    0
    I had a problem where I wasn’t getting full power when the Jakes were on, took the valve cover off and it was a loose wire on the jake.
     
    mile marker 27 Thanks this.
  4. mile marker 27

    mile marker 27 Light Load Member

    275
    366
    Dec 4, 2019
    0
    How did you determine which valve cover to look under? Mine does it no matter which setting.
     
  5. Inderjit

    Inderjit Light Load Member

    176
    194
    Sep 17, 2017
    0
    What year is the KW? what series of N14?
    Does the cruise control work?
     
  6. jamespmack

    jamespmack Road Train Member

    13,464
    159,119
    Mar 25, 2014
    OH
    0
    Quickest way would be lap top or Pro link. To see if your clutch switch, idle validation switches are functional all the time. Next would be to check the plugs to all three jake housings on the right. Then check internal wiring under valve covers. Keeping in mind battery connections and cab/chassis grounds should be checked before trouble shooting any electrical issue. Last electrical option is failing ecm. Which N14's are known for. Mechanical could be worn/leaky jake cyclinder. Your gonna have to do some troubleshooting shooting.
     
  7. Bakerman

    Bakerman Road Train Member

    4,513
    8,212
    Jan 27, 2013
    Phoenix, AZ
    0
    My neighbor hooked a jumper wire wile I pressed the accelerator and then let off. Turned out to be the one closest to the firewall on my Volvo 770. Once we took the valve cover off, we could see the wire was loose. We just crimped the end so it was a tighter fit on the solenoid.
     
    mile marker 27 Thanks this.
  8. Jdw900

    Jdw900 Bobtail Member

    5
    2
    Jan 19, 2021
    0
    Hi I am new here I just bought a 92 w900 n14. My tachometer, idle up, engine brakes and cruise do not work are all of this issues could be related to the tach not working ? Also do you guys know on what side of the bell housing is the tach sensor located. Thanks for the help
     
  9. mile marker 27

    mile marker 27 Light Load Member

    275
    366
    Dec 4, 2019
    0
    ‘93 W9 with Celect.
     
  10. Inderjit

    Inderjit Light Load Member

    176
    194
    Sep 17, 2017
    0
    The Celect N14 the Jake brake was controlled by two relays in the fuse box.
    one relay for the center head and one for the front and back head, if I remember
    correctly there is also a fuse for them. I would pull the relays and fuse and make sure the connectors are not corroded. I have seen the rivets that hold the terminals on the dash
    switches come loose and make an intermittent connection as well.
    If the cruise control and the fast idle work then the brake and clutch switches are good.
    Does the cruise control and fast idle work?
     
  11. Jdw900

    Jdw900 Bobtail Member

    5
    2
    Jan 19, 2021
    0
    No they do not work either
     
  • Truckers Report Jobs

    Trucking Jobs in 30 seconds

    Every month 400 people find a job with the help of TruckersReport.

  • Draft saved Draft deleted